Marec je bil mesec poln ustvarjalnosti in praznovanj. Praznovale so ženske, mame in tudi očetje. Za konec pa smo praznovali še velikonočne praznike. 

KRAJEVNA PROSLAVA 

Učenci in učiteljice podružnične šole Vrtovin smo se v mesecu marcu prijazno odzvali povabilu predsednika krajevne skupnosti Vrtovin in pripravili tri glasbene točke, s katerimi smo popestrili program krajevne proslave ob dnevu žena. 

OBISK UČITELJA PETRA VALIČA 

Obiskal nas je učitelj Peter Valič, ki nam je predstavil zanimiv in pester živalski svet potoka Vrtovinščka, ki teče prav ob naši šoli. Najprej nam je pokazal nekaj avtorskih fotografij ter nam zaupal, kje in kdaj lahko opazimo te živali. Pripravili smo se na raziskovanje in se kmalu za tem odpravili proti potoku. Tam smo zajeli nekaj vzorcev vode in v njih opazovali majhne sladkovodne živali, ki živijo v vaškem potoku. Ob poti smo opazili tudi žabji mrest. Zanimivo dogajanje je ves čas spremljala tudi psička Šaja. Tako najmlajši, kot tudi najstarejši učenci, so bili nad raziskovanjem zelo navdušeni. 

IZDELKI ZA MATERINSKI DAN 

V tednu pred 25. marcem smo izdelali različne izdelke in čestitke za naše mame, ki so ta dan praznovale materinski dan.  Učenci tretjega in četrtega razreda so izdelali vaze za rože in vanje postavili sveže nabrane cvetoče vejice, ki smo jih nabrali na sprehodu.  Učenci prvega in drugega razreda so za mamice izdelali vaze, ki so jih sami okrasili. Poleg tega so ustvarili tudi čestitke, s katerimi so mamam čestitali ob njihovem dnevu. 

Tudi v PB smo izdelovali vesele voščilnice za mamice. V naših čajnikih  se ni kuhal čaj, iz njega so skočili kar otroci sami. Ker pa so v marcu praznovali tudi očetje, so jim otroci izdelali pisane, dišeče cvetlice.

NAŠ VRT IN KNJIŽNICA SEMEN

Obiskala nas je gospa Franka iz Lavričeve knjižnice v Ajdovščini in nam predstavila projekt Knjižnica semen, ki je osnovan na izposoji zelenjavnih semen. Pokazala nam je, kako si lahko semena izposodimo in tudi, kako jih vrnemo. Učenci so bili navdušeni, saj jih večina ni vedela, da si lahko v Lavričevi knjižnici, poleg knjig, izposodimo tudi semena. Učenci so ponosno predstavili tudi naš šolski vrt, gospa Franka pa nam je podarila nekaj semen iz njihove zbirke, iz katerih bodo zrasle nove rastline na našem vrtu.  

Marca pa je bila sprožena tudi prava akcija za naš šolski vrt. Za pomoč smo prosili starše, stare starše in krajane. Prav kmalu je bil naš vrt prekopan, pognojen z domačim gnojem in lepo urejen. Starši in stari starši so nam prijazno odstopili sadike in semena, katere že pridno poganjajo na vrtu in v učilnici. Poleg tega pa nas je z veliko pošiljko semen presenetil tudi nekdanji vrtovinski učenec, Tomaž Pirjevec. Poslal nam je tudi nekaj zelo zanimivih, eksotičnih semen. V upanju, da nam uspe lepo skrbeti za vrt in da nas ne presenetijo vremenske ujme, se zahvaljujemo vsem, ki nam pomagate, da naš vrt še naprej ostaja naša najlepša učilnica!

IZDELKI ZA VELIKONOČNE PRAZNIKE

Učenci tretjega in četrtega razreda so se teden pred velikonočnimi prazniki preizkusili v vlogi kiparja. Izdelali so kip velikega velikonočnega jajca oziroma pirha. Izdelovanje celotnega kipa je trajalo kar 6 šolskih ur. Kljub temu, da je delo zahtevalo veliko mero vztrajnosti, potrpljenja in ustvarjalnosti, so učenci v izdelovanju uživali in bili ponosni na svoje končne izdelke, ki so v prazničnem času krasili njihove domove. 

Učenci prvega in drugega razreda so ob prazniku velike noči risli pirhe ob zgledu pisanic. Nastali so zanimive risbe polne različnih vzorcev in barv. 

V PB pa smo ob vhodnih vratih postavili velikonočno drevo. Spomladanske veje, ki so ostale po obrezovanju dreves, smo okrasili s pirhi, ki so jih predhodno učenci pisano in domiselno okrasili.

VIRTUALNO SREČANJE S PISATELJICO AUDRO BARANAUSKAITE

19. marca smo se učiteljice in učenci udeležili posebnega virtualnega srečanja z litovsko  pisateljico Audro Baranauskaite, avtorico knjige Tinček, ki smo jo prebrali v sklopu projekta NMK (Naša mala knjižnica). Srečanja se je udeležilo osem razredov iz različnih slovenskih osnovnih šol. S pomočjo prevajalca nam je pisateljica predstavila nastanek omenjene knjige in svoja ostala dela.  Z veseljem je odgovorila tudi na vsa zastavljena vprašanja učencev. Učenci so bili navdušeni predvsem nad tujim jezikom. Ugotovili so, da imata litovščina in slovenščina tudi nekaj skupnih besed.

Dostopnost