December je prazničen in vesel mesec. Tako vzdušje je bilo tudi na naši mali podružnični šoli.

MIKLAVŽ

Mesec se je začel s prihodom prvega dobrega moža. Kot je v navadi, sveti Miklavž, našo šolo skrivnostno obišče in učencem pusti drobno pozornost in pisemce. Tako je bilo tudi letos. Učencem je napisal pomenljivo sporočilo in pustil tudi darilo, ki so ga morali prijateljsko odpreti, deliti in se ob njem vsi skupaj posladkati in lepo imeti. 

 KO NAS PESEM ZDRUŽI

Ko smo se odločili, da bomo na letošnji skupni prireditvi sodelovali s pesmijo slovenske pevke Regine, smo ji poslali prošnjo, da nam pomaga z melodijo pesmi. Gospa Regina se je takoj in pozitivno odzvala. Upala je, da se bo našega nastopa lahko tudi udeležila. A žal ji to ni uspelo. Poslali smo ji posnetek našega nastopa in gospa Regina nam je sporočila, da je bila ganjena in da želi pogovor z nami. Tako smo se povezali preko spleta in učenci so lahko z njo govorili in prejeli čestitke. Skupaj so tudi zapeli in gospa Regina jim je obljubila, da pride na njihov naslednji nastop in bodo skupaj zapeli. Upajmo, da ji uspe.

KULTURNA DEDIŠČINA – USTVARJANJE JASLIC in PRAZNIČNA OKRASITEV ŠOLE IN MACESNA

Tudi letos, kot že nekaj let, je KS Vrtovin poskrbela, da so macesen pred vrtovinsko šolo razsvetlile lučke. Učenci pa so poskrbeli tudi za dnevno okrasitev macesna in so izdelali simpatične majhne zvezdice, ki se v soju sonca veselo lesketajo.

Gospod Simon pa nas je v imenu turističnega društva povabil k sodelovanju postavitve jaslic ob cerkvi sv. Pavla na Školju. Tako so učenci čisto sami izdelali figure in pobarvali ter okrasili “štalco”. Zdaj so jaslice del razstave jaslic na Školju. Vabimo vas k ogledu.

PROJEKTI: NAŠA MALA KNJIŽNICA, SOBIVANJE – ZDRAVI RECEPTI, TRAJNOSTNE AKCIJE, VARNOST V PROMETU

Ker je bil mesec poln lepih dogodkov in  daril dobrih mož, smo sklenili, da v okviru tega prazničnega meseca poskrbimo za humanitarnost in s tem na poseben način tudi mi obdarimo tiste, ki so pomoči potrebni. Tako smo na šoli zbirali oblačila, ki bi lahko ljudem v stiski prišla prav. V našem predprostoru smo za to imeli ogromno škatlo, katero smo potem odnesli v zabojnik za Humano.

Vsi smo bili zelo veseli, ko smo opazili, da je akcija uspela. S pomočjo otrok in njihovih staršev smo zbrali precej več, kot smo pričakovali. Hvala vsem za sodelovanje. Upamo, da smo z zbranimi stvarmi ljudem pričarali nasmeške na obraze in jih polepšali dan.

Prazničen december s seboj prinese veliko sladkarij in dobrot, ki jih imamo vsi zelo radi. Glede na to, smo s pomočjo učencev zbirali zdrave recepte za zajtrke, malice, kosila in večerje (projekt Sobivanje). Recepte si oglejte v mapi na mizi v predprostoru naše šole. Učenci in njihove družine so se res potrudili zanje. Zagotovo se velja katerega izmed njih tudi preizkusiti doma.

V tem času pa smo seveda tudi veliko brali, pisali in se učili. Nikakor nismo pozabili niti na čisto nove knjige iz projekta Naša mala knjižnica, katere vsak mesec veselo beremo in izpopolnjujemo ustvarjalnike. 

Pogovarjali pa smo se tudi o varnosti o prometu (Projekt Sobivanje). Učenci 3. in 4. razreda že dodobra poznajo pravilno obnašanje v prometu. To so pokazali tudi s pomočjo varnostne opreme, ki jo lahko uporabljajo kolesarji. 

ADVENTNA TORBICA

Z učenci od prvega do četrtega razreda smo izdelali adventno torbico. Lepo smo jo okrasili z različnimi prazničnimi risbami. Napisali smo različne izzive, misli in presenečenja ter jih dali v torbico. Vsak dan je eden izmed učencev povlekel listek ter izpolnil svojo nalogo ali izziv. Tako smo si popestril mesec december in še lažje pričakali praznike. 

OBISK LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA V LJUBLJANI

Z učenci prvega in drugega razreda smo se v začetku decembra odpravili v Ljubljano. Tam smo si v lutkovnem gledališču ogledali predstavo Mojca Pokrajculja. Predstava je bila zelo zanimiva in polna zabavnih prigod. Po predstavi smo se odpravili še na kratek sprehod po stari Ljubljani. Ogledali smo si tržnico, prečkali Plečnikovo Tromostovje ter se ustavili na Prešernovem trgu. Ljubljana je bila že lepo okrašena, tako da je bil uvod v december praznično obarvan. 

BARVANJE GLINENIH IZDELKOV ZA BAZAR 

Glinene izdelke, ki so jih učenci v mesecu novembru izdelali pri vaščankah ga. Fani in Ivi,  so tokrat še pobarvali in pripravili za šolski bazar. V tem času so se namreč izdelki primerno posušili in tudi “zapekli” v šolski peči za glinene izdelke. Spoznali smo, da so zaradi tega izdelki še trdnejši in uporabnejši.

PONOVNO ŠIVANJE RISANEGA JUNAKA – PINGVINČKA

Tudi tokrat so učenci izdelali veliko izdelkov za šolski bazar, med drugim tudi lutko pingvinčka, ki je bila senzacija na šolskem bazarju, konec meseca novembra. Lutka je obenem risani junak pravljice, o kateri smo že veliko pisali. Glede na to, da smo zaradi povpraševanja imeli veliko naročil za šivanje pingvinčkov, so učenci 3. in 4. r spet zavihali rokave in urili svoje ročne spretnosti. Učiteljica jih je pri tem zelo pohvalila, saj so za šivanje postali že pravi mojstri. Da pa ročno šivanje ne bi bilo prezahtevno in dolgotrajno, jim je pri tem učiteljica priskočila na pomoč s starim šivalnim strojem. Učencem je bil stroj glasen, vendar zanimiv. Pogovorili so se o njegovem delovanju, najpogumnejši pa so tudi sami poskusili, kako ta deluje. 

TEHNIŠKI DAN

Četrtošolci so svoje tehniško znanje, praktično razmišljanje in  ročne spretnosti razvijali tudi ob izdelovanju tehniških izdelkov iz NIT škatle. Vse  jim je šlo vse zelo dobro od rok. Bravo fantje.

PREDSTAVITEV ARGENTINE

V veselem decembru smo imeli na šoli prav posebej zanimiv in poučen obisk. Obiskala nas je učenčeva mama, ga. Mojca Pev, katera nam je na slikovit in nazoren način predstavila svoje potovanje v Argentino. Slišali smo veliko informacij o sami državi, o njenem načinu potovanja do tja, življenju tamkajšnjih ljudi, tudi Slovencev, o zanimivostih in znamenitostih države in še mnogo drugega. Učenci so predstavitev z zanimanjem poslušali in se zagotovo, za nekaj trenutkov, miselno preselili v tamkajšnje kraje. Naučili so se veliko novega o tem delu sveta. 

Še enkrat hvala za ta poseben obisk. Veseli smo, ko nas na šoli kdo obišče, ter s svojim obiskom in znanjem, popestri in še dodatneje osmisli naš vzgojno izobraževalni sistem.

DEDEK MRAZ IN PRAZNIČEN BAZAR

V sodelovanju s KS Vrtovin smo tudi letos dedku Mrazu pripravili topel in vesel sprejem. Vse vrtovinske otroke in njihove starše ter sorodnike smo sprejeli v športni dvorani ob šoli in jim predstavili novoletni program. Del tega so bili tudi plesi, katere so nam zaplesali vrtovinski plesalci plesne šole ADC. Želje po miru in veselju so učenci zapeli v pesmici Naj ljubezen združi vse ljudi (Regina), nato pa še zaigrali igrico Zmešnjava v deželi pravljic. Naš četrtošolec Niko pa je igrici dodal še glasbeno spremljavo, ko je zabrenkal na svojo kitaro.

Po nastopu in obdarovanju pa je sledil še novoletni bazar. Učenci so izdelke za bazar izdelovali ves december in se zelo potrudili. Gotovo pa sta še večje navdušenje požela stroja iz katerih sta se točila vroča čokolada in čaj. Stroja iz projekta MyMachine, so si zamislili vrtovinski učenci, izdelali pa so ju v Garaži. Mmmmm…kako smo se posladkali!

 Tako se je naš praznični december zaključil. Želimo vam prijetno leto 2024!

Dostopnost