TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 17. 11. 2023, smo tudi na naši podružnici imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Z učenci smo se najprej pogovorili, katera živila so del tradicionalnega slovenskega zajtrka in zakaj je pomembno, da se o tem pogovarjamo. Učenci so se posladkali z medom in maslom. Vsak pa se je lahko odžejal s skodelico mleka. Pogledali smo si tudi izobraževalne posnetke, kako med pridelujemo. Učenci so se naučili, kako zelo pomembno je bilo čebelarstvo za Slovenijo nekoč in kako pomembno je tudi danes. Pred zajtrkom nas je obiskala medicinska sestra Damijana, katera je še dodatno razložila in podkrepila pogovor o pomembnih sestavinah zdravega zajtrka in o pomembnosti zajtrkovanja.

PRIPRAVE NA PRIREDITEV IN BAZAR

Mesec november je bil poln izdelovanja različnih izdelkov za novoletni bazar. Kljub majhnemu številu učencev, nam je uspelo pripraviti mnoge, raznolike izdelke. Učenci so izdelovali koledar s predprazničnimi aktivnostmi, adventni venček, igro tri v vrsto, voščilnice, novoletne okraske in še veliko drugih izdelkov. Pri tem so bili zelo ustvarjalni in polni zanimivih idej. Pridno in vestno so prav vsi učenci sodelovali pri izdelovanju izdelkov. 

Prav tako so učenci pridno sodelovali na pripravah za skupno prireditev Nihče ni otok.  Z učenci smo se naučili pesem slovenske pevke Regine Naj ljubezen združi vse ljudi. Učenci 3. in 4. razreda so si kretnje, ki so jih ob petju kazali, izmislili sami.

Tisti, ki so kupili naš predpraznični koledar aktivnosti, nam svoje aktivnosti že veselo delijo in si tako lepšajo predpraznični čas. Veseli smo odzivov, ki jih budno spremljamo v šoli (https://padlet.com/polonazorz/predprazni-ni-koledar-aktivnosti-bt2noqtzviqtd98q).

PRIGODE PINGVINČKA PINGOTA – SAMOSTOJNI RAZREDNI PROJEKT UČENCEV 3. IN 4. R

Prav posebej velja izpostaviti ideje in izdelke otrok, za katere so učenci sami pobudniki. Dobro je, da učitelji prepoznamo močna področja učencev in to spodbujamo. 

Z veliko vnemo in delavnostjo učencev je nastala knjižica šestih zanimivih pravljic o pingvinčku z naslovom Prigode pingvinčka Pingota. Glavna ideja za nastanek te brošure je prišla s strani učencev Anžeta in Nikota. Anže je namreč tudi avtor šestih pravljic v knjigi, Niko pa ilustrator. Učenec Gal je Anžetu pomagal pri nekaterih idejah za pisanje prvih treh pravljic. Učenec Nik je zgodbice skoraj v celoti sam pretipkal. Po ilustratorjevi ideji, pa so vsi učenci sodelovali pri šivanju risanega junaka v obliki “pliškota”, ki ga je ilustrator Niko tudi sam zasnoval.

Učiteljica Polona delo vseh učencev zelo pohvali in se zaveda, da so skupaj ustvarili nekaj res velikega, kar jim bo v spominu za celo življenje. To svoje veliko delo so učenci sami tudi predstavili nižjemu razredu.

Projekt je bil izdan v obliki brošure, prav tako pa so se tudi “pliškoti”, ponudili na šolskemu bazarju. Ker je povpraševanje po teh izdelkih še veliko, bo to posebno delo ponujeno še na bazarju ob prihodu Dedka Mraza, ki bo v Vrtovinu, 22. 12. 2023. 

Ob tej priložnosti vas nagovarjamo, da si naše skupno delo ogledate tudi sami in se prepričate. 

Pri vsem tem pa je pomembno poudariti tudi sodelovanje s starši avtorja in ilustratorja knjige, kateri so šolsko delo podprli in kdo ve kaj nas še čaka v zvezi s to temo v prihodnje… pustite se presenetiti 🙂

SKUPNA PRIREDITEV NIHČE NI OTOK

Na zadnji dan v mesecu novembru smo se vsi skupaj zbrali na prireditvi Nihče ni otok, ki je potekala na OŠ Dobravlje. Učenci matične šole in vseh podružnic so pripravili točke polne lepih misli in idej. Vse to nas je opomnilo, da prihaja mesec december, ki je poln lepih dogodkov in čustev. Vendar se moramo prav v tem prazničnem času spomniti tudi na tiste, ki morda nimajo možnosti imeti tako mirnega in prijetnega decembra. Naši učenci so zapeli pesem Naj ljubezen združi vse ljudi. Besedilo pesmi nas nagovori, kako zelo pomembno je, da smo ljudje med seboj solidarni. Pevki Regini smo poslali posnetek našega nastopa. Nad njim je bila navdušena. Čestitam vsem našim učencem za zelo uspešen in simpatičen nastop. 

Pridno delo učencev pri izdelovanju izdelkov je bilo na bazarju nagrajeno. Izdelki si bili v zameno za prostovoljne izdelke, uspešno izmenjani. Učenci so se izkazali tudi pri predstavitvi izdelkov na naši stojnici. 

ZBIRANJE RABLJENIH OBLAČIL

V sklopu projekta Sobivanje, smo na naši podružnici izvedli tudi akcijo zbiranja rabljenih oblačil. Zbrali smo veliko oblačil, ki jih bomo po koncu akcije odnesli do zbirnega mesta Humana v Ajdovščini. Najlepša hvala vsem, ki ste pri tem sodelovali. 

PISMA ZA LEPŠI DAN 

Vsi učenci podružnične šole Vrtovin so tudi letos sodelovali v akciji Pisma za lepši dan. Vsi učenci so napisali ali narisali nekaj lepega. Pisma smo poslali v Ljubljano od tam pa jih bodo razposlali ljudem, ki jih bodo ta pisma še posebej razveselila. Učenci so napisali simpatična in pozitivna sporočila in tako pripomogli k širjenju prazničnega duha. 

IZDELOVANJE GLINENIH IZDELKOV PRI GOSPEH FANI IN IVI

Z učenci smo obiskali gospo Ivo in Fani, ki izdelujeta različne izdelke iz gline. Povabili sta nas v njuno delavnico. Tam sta nam razložili, kaj in kako lahko iz gline izdelujemo.  Učenci so ustvarili mnogo glinenih izdelkov. Vsak učenec je ustvaril svojo ovčko ter različne krožnike, skodelice in podlage. Pri tem so bili prav vsi zelo ustvarjalni. Imeli smo se zelo lepo in naučili smo se veliko novega. 

NARAVOSLOVNI DAN V VIPAVSKEM KRIŽU

Učenci 3. in 4. razreda so obiskali Vipavski križ. Tam so si ogledali različne zgodovinske znamenitosti, ki jih ponuja majhna, a kulturno bogata vas Vipavski Križ. Kljub slabemu vremenu smo izvedeli veliko o samostanu, samostanski knjižnici, gradu, grajski kleti, topovski krogli, graščakih, vodnjaku, Janezu Svetokriškem, ipd. 

ZANIMIVI DOGODKI IN USPEHI

Posebno pohvalo v tem mesecu prejmejo trije učenci 3. in 4. r, ki so že končali bralno značko in tako spodbudili še preostale, ki pridno berejo, izboljšujejo svoje branje, pripovedovanje in pomnjenje pravljic. Čestitke.

V tem mesecu pa sta nas presenetila še dva zanimiva dogodka, na katerih smo bili. Udeležili smo se slavnostne otvoritve likovne razstave na OŠ Kozara, na kateri so bili učenci 3. in 4. R. Ustvarili so zanimive risbe o tem, kaj je njihovo središče sveta. Njihovi izdelki so bili razstavljeni, prejeli so priznanja in nagrade za sodelovanje. Čestitke vsem!

Udeležili smo se tudi dogodka, ki ga je organiziralo Društvo prijateljev mladine Ajdovščina. Priredili so podelitev priznanj in nagrad za sodelovanje na likovnem natečaju Jaz in moj prijatelj. Lanskoletna generacija 3. in 4. razreda si je pri tem ponovno prislužila potrdila za sodelovanje (https://www.os-dobravlje.si/jaz-in-moj-prijatelj-literarni-in-likovni-natecaj/).

RAČUNALNIŠKI TEČAJ

Razveselili smo se tudi novice, da so na Ljudski univerzi Ajdovščina izbrali prav nas, da nam ponudijo izvedbo tečaja iz programa za dvig digitalnih kompetenc otrok in mlade. Tako smo se vse srede v novembru, v času podaljšanega bivanja, družili z gospodično Aljano, ki nas je naučila uporabe programa Canva. Izdelali smo vabilo za rojstni dan in zabavno opisno kartico sanjskega ljubljenčka. Ker pa so prazniki blizu, smo se naučili s programom oblikovati tudi izvirne in vesele voščilnice. Učenci so zelo hitro doumeli, kako lahko ustvarjajo in to počno tudi že doma.

Gospodična Aljana pa nas je podučila o pasteh spleta in kako varno “srfamo” po njem. Poskrbeti pa moramo tudi za zdrave minutke, če smo predolgo pri računalniku.

Dostopnost