Mesec tedna otroka, kulturne dediščine, požarne varnosti, nacionalnega branja in še in še

Minil je že drugi mesec letošnjega šolskega leta in učenci pa so si že zaslužili prve počitnice.

Mesec oktober je bil zelo zanimiv in polen dogajanja. Najprej smo praznovali teden otroka, ki se je prepletal s praznovanjem dnevov in tedna evropske kulturne dediščine, imeli smo poseben šolski dan, ki je potekal na soboto, obiskali so nas šolski biolog in tudi poklicni gasilec.

TEDEN OTROKA, 2. – 6. 10. 2023

Mesec se je začel z zanimivim tednom otroka pod temo  »Zakaji in zatoji radovednosti.« V tem času smo svojo radovednost usmerili predvsem v raziskovanje dveh literarnih ustvarjalk, ki sta nas obiskali.

Na sama dogodka smo se pripravili tako, da smo se o posamezni ustvarjalki sami poučili in se na ta poseben dogodek pripravili. Prvi in drugi razred so sošolcem iz tretjega in četrtega razreda predstavili svoje ugotovitve o gospe Idi Mlakar Černič, tretji in četrti razred pa so povrnili s pripravo predstavitve o literarni ustvarjalki Mateji Gomboc.

Gospo Ido Mlakar Černič smo spoznali v torek, 3. 10. 2023, na PŠ Črniče. S pomočjo posebne knjige, v kateri so  združene nekatere njene pravljice, nam je pripovedovala odlomke in nam predstavila nekatere njene risane junake. Naši učenci so poznali Bini in Gušti, pa tudi zgodbo Cipercoperček, zanimiva pa jim je bila tudi zgodba O kravi, ki je lajala v luno.

Gospo Matejo Gomboc smo spoznali na OŠ Dobravlje, 6. 10. 2023. Učenci so najprej prisluhnili knjižničarki, ki nam je pripravila uvod v srečanje, nato pa smo si ogledali igrani odlomek ene izmed pravljic Mateje Gomboc, ki so ga pripravili sedmošolci. Nato nam je gospa Mateja predstavila svoje življenje in delo ter nam utrinke iz svojih pravljic predstavila zelo doživeto in zanimivo. Pri tem je uporabila tudi svojo lutko, junaka Grina, katera je učence še posebej očarala. Sledila so še vprašanja in kaj kmalu so se tudi naši učenci opogumili in jo vprašali nekaj zanimivih stvari. S pomočjo učenca Nikota in Anžeta smo tako izvedeli, kateri dan v tednu je umetnici najbolj pri srcu, koliko knjig je izdala in tudi katera je njej najljubša barva ter še veliko drugega. 

POSEBEN OBISK ŠOLSKEGA BIOLOGA, 12. 10. 2023

Imeli smo posebno čast, saj si je za naše raziskovanje potoka Vrtovinščka ter okoliških rastlini in živali, vzel čas naš šolski biolog, gospod Peter Valič. Tako smo v kratkem času spoznali nekaj okoliških dreves, videli kako drevo usmeri korenine v potok in spoznali zakaj to počne. Videli smo nekaj čisto majhnih živali – dvoživk, ki jih je lahko učitelj ulovil v potoku. Kaj kmalu pa smo videli tudi poginulega rečnega raka in ribo. Učencem je bilo to praktično raziskovanje zelo všeč in že komaj čakajo, da s pomočjo gospoda Petra raziskujemo še kdaj.

KIZ PRVI IN DRUGI RAZRED 13. 10. 2023

V petek, 13. 10. 2023, nas je obiskala šolska knjižničarka, gospa Irma. Prvošolci so prejeli članske izkaznice in v dar dobili vsak svojo slikanico Hiša selivka. Prav tako so učenci prisluhnili zgodbi Otroka, ki sta imela rada knjige. Vsak učenec je izdelal svoje knjižno kazalo. Vsi pa so si izposodili knjige v naši šolski knjižnici. 

DELOVNA SOBOTA, 14. 10. 2023

Imeli smo sproščen sobotni pouk. V tem dnevu smo si ogledali zanimive animirane filme z naslovom Čarobna prijateljstva. Filmi so nudili veliko tem za pogovor o prijateljstvu in razvijanje razmišljanja ter mnenja o njih. Po ogledanih filmih so učenci povedali svoje mnenje o njih in ustvarjali svoje najljubše prizore, ki so jih videli. Nekateri izdelki bodo kmalu objavljeni na internetni strani https://distribucija.animateka.si/

RADIJSKA IGRA

Zdaj pa prisluhnite še naši radijski igri, ki je produkt naše krepitve prijateljskih vezi, skupnega dela, ustvarjalnosti in komunikacije (projekt Sobivanje).

Učenci so si zgodbo izmislili sami. S pomočjo veznega teksta jim jo je pomagala podkrepiti učiteljica Polona Žorž.

Sodelovali so vsi učenci 3. in 4. razreda.

Povezava do radijske igre: https://video.arnes.si/watch/sbbh4sws8qnh

ZAKLJUČEK NACIONALNEGA MESECA SKUPNEGA BRANJA

Učenci 3. in 4. razreda so uspešno zaključili nalogo nacionalnega meseca skupnega branja. V enem mesecu so namreč morali prebrati in osvojiti knjigo presenečenja ter jo za konec še predstaviti v razredu.

Tako smo imeli, 13. 10. 2023, pravljične urice, ko smo eden drugemu prisluhnili ob njegovem pripovedovanju pravljice in se ob tem skupaj z njim potopili v pravljični svet. 

Čestitke vsem učencem za uspešno pripovedovanje in prebiranje knjige presenečenja. Nacionalni mesec skupnega branja je dosegel svoj namen.

POSEBNOSTI TEGA MESECA

V tem mesecu nam je učenec Niko predstavil svoj instrument, ki ga letos prvič usvaja. Na svojo kitaro nam je zabrenkal nekaj na novo osvojenih melodij. 

Bravo Niko, odlično ti gre! Hvala, da si nam pokazal svojo kitaro. Nekateri učenci so jo s teboj prvič slišali v živo.

Čestitke tudi Anžetu, ki je sodeloval na javnem dogodku gospe Magde Saksida, ki je bil v soboto, 14. 10. 2023. Avtorica, Magda Saksida, je na dogodku predstavila svojo novo knjigo, Glas zemlje. Dogodek je vodila gospa Ivana Slamič, katera je v sam program odlično vključila izdelek učenca Anžeta, torej njegovo lanskoletno nagrajeno pravljico o dečku Mihu. Čestitke Anžetu za pogum in odlično predstavitev svoje pravljice.

ZBIRANJE STARIH ZAMAŠKOV

Obenem bi vam radi sporočili, da smo letos zbrali že kar dve veliki vreči odrabljenih zamaškov! Hvala vsem učencem ter njihovim družinam in vaščanom!

Stare zamaške bomo zbirali vse šolsko leto, saj tako učimo otroke solidarnosti. Zbrana sredstva Civilna zaščita nameni otrokom s posebnimi potrebami iz socialno ogroženih družin, ki potrebujejo kakršnokoli finančno pomoč.

ZBIRANJE STAREGA PAPIRJA bo v letošnjem šolskem letu potekalo šele konec šolskega leta. Prosimo, da papir doma shranjujete, da bomo takrat zanj dobili čim več sredstev. Z zbranim denarjem bomo našim učencem pokrili del stroškov zaključne ekskurzije.

OBISK OBISK GASILCEV, 26. 10. 2023 

Mesec se je po zaslugi gasilca iz Sela končal zelo zanimivo. Povabili smo ga z namenom, da nas v mesecu oktobru, mesecu požarne varnosti, obvesti kako na najboljši način izvedemo evakuacijo naše šole. Praktična vaja evakuacije in zanimive izkušnje gasilca so bile nekaj posebnega in edinstvenega. Učenci so ga z vnemo poslušali, evakuacijo pa izvedli kot pravi mali profesionalci (v yrsti, nekoliko sklonjeni so zelo hitro zapustili šolske prostore po pravilni evakuacijski poti). Da pomembnih napotkov gasilca ne bomo pozabili, bomo vajo izvedli tudi sami in seveda vedno upali, da nam je ne bo potrebno udejanjiti pri pravem požaru.

Dostopnost