Z učenci na PŠ Vrtovin smo ponovno praznovali čudovite Dneve kulturne dediščine in Teden evropske kulturne dediščine. Na naši šoli je to že tradicionalno, potekalo je v času pouka, od 25. 9. 2023 do 13. 10. 2023. V tem času smo raziskovali stara – redka in dragocena znanja, spretnosti in poklice, ki jih je še moč zaslediti v našem šolskem okolišu. Našo šolo smo okrasili z zastavo, zastavicami in oblikovali kotiček s starimi predmeti, o katerih smo se tudi pogovorili. Lahko bi rekli, da smo tudi letos dodobra spoznali pomen praznovanja teh pomembnih dni. Zlasti nam je pomembno, da se učenci zavedajo, zakaj se je teh starih predmetov, običajev, obrti, znanja, potrebno še spominjati in jih razumeti.

Ker radi raziskujemo in počnemo stvari čim bolj praktično, smo tudi letos iskali informacije o vaških obrtnikih ter jih poskušali čim več spoznati.

Najprej nas je obiskal vaščan, gospod Ivan Kandus, ki nam je predstavil na kakšen način se je včasih preživljala njihova družina – s kolinami in kaj je on kot deček počel, da je pomagal družini. Zanimivo je bilo primerjati delo in otroštvo danes in včasih.

Naučili smo se osnov kvačkanja. Nekateri učenci so si z veseljem skvačkali preprosto zapestnico. Ugotovili so, da je to kar zahtevna spretnost in da bi za kvačkanje puloverja potrebovali celo večnost.

Obiskali smo vaškega čebelarja, gospoda Jordana in spoznali njegovo delo. Pri njemu smo si ogledali tudi ostanke stare fužine in spoznali zakaj je bila ta obrt včasih pomembna. Predstavil pa nam je tudi nekatera drevesa in njihove posebne sadeže (žižule, mandlje). Njegove čebele prav zaradi teh rastlin pridobijo veliko medu. Hvala za vse domače dobrote s katerimi je bil šolski zajtrk pestrejši in okusnejši. Z medom gospoda Jordana se namreč učenci v šoli sladkajo ves čas, saj ga imamo še veliko. Hvala za vse!

Odšli smo tudi na kmetijo Kandus, kjer imajo veliko koz. Pokazali so nam pripomočke s katerimi iz kozjega mleka pripravijo sir. Sam postopek so nam predstavili in ni bilo slišati nič kaj enostavno. Preizkusili smo okusen kozji sir in tudi jogurt. Imeli smo se odlično.

Isti dan smo obiskali kmetijo učenke Kris, katera nam je  s pomočjo mame razkazala njihove domače živali. Kasneje smo se pogovarjali kako se skrbi za živali in kakšna dela se mora opraviti na kmetiji.

 

Z veseljem pa smo obiskali oljčni nasad družine Rupnik. Naučili smo se kako se ročno obira oljke. Sedaj pa v šoli iz njihovih oliv pripravljamo vložene olive v slanici. Učenec Niko in Nina sta nas že prej seznanila z načinom obdelovanja oljčnega nasada, škodljivci in načini priprave oljčnega olja.

Idej na temo kulturne dediščine nikoli ne zmanjka, zagotovo bomo naše znanje in vedenje tekom šolskega leta še poglabljali.

Veseli nas, da z aktivnostjo v šoli pripomoremo k ozaveščenosti in nenazadnje tudi ohranjanju kulturne dediščine v vasi.

učenci in učiteljice PŠ Vrtovin

Dostopnost