V začetku junija so se učenci prvega in drugega razreda odpravili na dogodek Igrajmo se za varnost. Dogodek je potekal v Ajdovščini. Učencem so se predstavili gasilci, policisti, reševalci in mnogi drugi reševalni poklici. Najbolj so bili navdušeni nad reševalnimi psi ter spuščanjem na zip line. Učenci so se veliko naučili na koncu pa so se  še posladkali s sladoledom.

V prvem in drugem razredu smo zaključili projekt Naša mala knjižnica. Letos smo prebrali slikanice: Kako objeti ježa, Morje, Modra raca in Tisoč ptic. Učencem so bile slikanice in vaje v ustvarjalnikih zelo všeč. Spoznali smo nove slikanice in se pogovarjali o različnih življenjskih temah.

Tretješolci in četrtošolci pa so se za konec šolskega leta še posebej potrudili. Pri projektu Naša mala knjižnica so prebrali strip Tine in Bine na vlaku. Sami so izdelali čudovito sceno in lutke. Pripravili so zabavno in domiselno lutkovno predstavo, ki nam je popestrila zadnji šolski dan. Predstavo si je ogledala tudi gospa Daša, ki se je prijazno odzvala na vabilo ter prišla iz Ljubljane. Gospa Daša je zaposlena pri založbi Sodobnost in trenutno sodeluje pri projektu Naša mala knjižnica. Vsakemu učencu je za darilo podarila slikanico Znamenje galebov, Polone Kunaver Ličen. 

Objava tega dogodka na:

https://www.facebook.com/nasa.malaknjiznica

Pri interesni dejavnosti narava, gibanje, zdravje so učenci spekli bananin kruh. To pa ni bila edina sladica, ki so jo v tem mesecu pripravili učenci. Odlično so se izkazali tudi pri peki muffinov in vafljev. Tako smo se v mesecu juniju velikokrat posladkali. 

Za zabavo pa so pri interesni dejavnosti poskušali slikati s posebno penjeno barvo (mekol + tempera barva + pena za britje). S pomočjo te barve in ostalih dodatkov so nastali čudoviti morski motivi.

Projekt Varno s soncem smo vključili v naše delo vsi učitelji na PŠ Vrtovin. Poskrbeli smo, da načela projekta učimo in živimo skozi celoten šolski dan. Tako smo na primer šolski vrt zalili in negovali zjutraj, ko sonce še ni bilo premočno, odšli na sprehod po gozdu in pri tem uporabljali kape in sončno kremo. V času, ko so UV žarki najmočnejši smo dejavnosti izvajali v telovadnici ali v razredu, sicer pa smo bili zunaj. Na to temo smo pripravili plakate, kotiček ob vstopu v šolo, katerega so videli tudi starši ter si ogledali posnetke na to temo in se o tem veliko pogovarjali. 

V tem času pa smo zaključili tudi z zbiranjem štampiljk za čiste zobke.

Učenec Kevin Živec Lozar je za to prejel priznanje, saj je v 3. in 4. R imel najčistejše zobe. Učenci 3. R pa so prijeli posebno pohvalo za zapis zdravih zajtrkov.

Obiskali sta nas gasilca iz PGD Selo. Gasilca sta nas na zanimiv način poučila o gasilskem poklicu. Spoznali smo gasilsko opremo, ki so si jo učenci lahko tudi pomerili. Na koncu pa so učenci tekmovali v pravih gasilskih igrah. Pri tem so zelo uživali in se seveda, dobro izkazali. Gasilcem PGD Selo pa se zahvaljujemo tudi za redno oskrbovanje z vodo, saj lahko tako skrbno zalivamo naš šolski vrt. V zahvalo za prijaznost smo gasilcem spekli mafine.

Naš šolski vrt je v mesecu juniju zelo zaživel. Učenci so ga pridno urejali in zalivali. Pobrali smo že prvo solato. Ostala zelenjava, sadje in rože pa še pridno rastejo. Pri tem nam je veliko pomagal tudi naš hišnik Dejan. Zahvaljujemo se pa tudi vsem staršem, ki ste v tem šolskem letu pomagali pri urejanju vrta. Prav vsako pomoč zelo cenimo. 

V mesecu juniju smo izvedli še zadnji športni dan. Učenci so naprej pridno delali na šolskem vrtu. Nato pa smo se odpravili na sprehod proti vasi Gojače. Učenci so se izkazali v tekmovanju, ko so morali iz naravnih materialov sestaviti najbolj zanimivo stvaritev. Bili so zelo ustvarjalni. 

Šolsko leto pa smo zaključili s samimi lepimi dogodki. V četrtek, 22. 6. 2023, smo pripravili vaflje po receptu, ki sta ga prinesli naši učenki. Ko smo se dobro posladkali, pa smo se na igrišču zabavali z različnimi vodnimi igrami. Izvedli smo dvoboj z vodnimi balončki, kjer so mlajši učenci tekmovali proti starejšim.  Učenci so se tako dobro ohladili na vroč junijski dan. 

Tudi v podaljšanem bivanju smo v juniju bili bolj zabavni in sproščeni. Izogibali smo se sončnim žarkom in vročini in te ure preživeli v športni dvorani ali pa v razredu. Sproščali smo se ob igrah z baloni in žogami, risali, reševali križanke in druge miselne igre. Tudi ustvarjali smo in bili dobrodelni. Izdelovali smo ogrlice in zapestnice v pomoč zavrženim kužkom ter društvu za posvojitev hrtov. Z našo pomočjo so na festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici zbrali denar za v pomoč našim štirinožnim prijateljem.

Na zadnji šolski dan so učenci 1. in 2. razreda izvedli plesno točko. Predvsem pa so se izkazali učenci 3. in 4. razreda. Tretješolca Niko in Nik sta izvedla kar dve točki. Najprej sta sama zaigrala skeč, kateremu smo se mu vsi zelo nasmejali. Pokazala sta nam tudi veliko zanimivih čarovniških trikov. Sledila pa je lutkovna predstava Tine in Bine na vlaku, katero sta jo pripravila 3. in 4. razred. V predstavi smo vsi zelo uživali. Učence je ob koncu pouka obiskala tudi gospa ravnateljica Mirjam Kalin. 

No,  tako smo uspešno zaključili šolsko leto 2022/23. Bilo je lepo, zabavno, športno, umetniško in polno trenutkov, ki si jih bomo za vedno zapomnili. Komaj čakamo, da se ponovno vidimo naslednje šolsko leto. 

Četrtošolcema, Klari in Kevinu, pa želimo srečno in uspešno nadaljevanje šolanja na OŠ Dobravlje. 

Dostopnost