Naravoslovni dan v Ajdovščini, 3. in 4. razred

Letos smo se učenci in učiteljica 3. in 4. razreda, 10. maja 2023, odpravili na ekskurzijo v Ajdovščino. Tam smo podrobno spoznali delovanje vodarne in obenem ponovili, zakaj vse je voda pomembna za nas. Ponovno smo se zavedali, da moramo z njo preudarno ravnati. Obiskali smo tudi mestni muzej, v katerem lahko vidimo ostanke, ki izhajajo iz rimske Castre  in tudi veliko zbirko fosilov, ki jo je muzeju zapustil Stanislav Bačar. Ob strokovnem vodenju muzejskega vodiča smo izvedeli zanimivosti o jedru mesta Ajdovščina. 

Na koncu našega potepanja po Ajdovščini pa smo odšli še v Garažo. Garaža ponuja raznovrstne programe, namenjene predvsem mladim, vedoželjnim pa tudi tistim, ki svoje znanje radi delijo. Spoznali smo nekatere stare in tudi nove stroje, s katerimi lahko ustvarjajo tudi otroci in se poveselili ob družabni igri. 

Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina se predstavi

V petek, 12. 5. 2023, smo si ogledali zanimivo predstavitev glasbene šole iz Ajdovščina. Nekatere instrumente so učenci videli prvič, prav tako pa tudi slišali njihove zvoke. Pričarali so nam lep glasbeni dogodek, ki nas je obenem še veliko naučil o instrumentih. 

2. Dan razmišljanja, 19. 5. 2023

Letos je potekal že drugi dan razmišljanja. Verjetno je to čudno slišati, vendar je vredno poskusiti. To so učenci PŠ Vrtovin že večkrat dokazali.

To je naš dan, dan, ko otrokom pomagamo, da bodo v svojem življenju:

  • lažje sodelovali,
  • bolje načrtovali,
  • se hitreje odločali,
  • izvirnejše snovali,
  • porabili manj časa za delo in nič za konflikte
  • ter se bolje počutili v svoji koži.

To seveda počnemo vsak šolski dan, pri pouku, podaljšanem bivanju, jutranjemu varstvu in interesnih dejavnostih. A ta dan je posvečen razmišljanju, zato to početje še ozavestimo.

Učenci so v skupinah najprej iskali definicijo za razmišljanje. Zapisovali so vse, kar jim je prišlo na misel. Nato smo naredili nekaj miselnih vaj in čeprav so se učenci ob tem neizmerno zabavali, so vaje izvajali po navodilih in z resnostjo. Sledila je analiza narejenega. Učenci so razmišljali, v katerih situacijah bi jim tak način dela koristil.

Ogled lutkovne predstave Nerodna Avguština

 V torek, 23. 5. 2023, so si učenci od 1. do 4. razreda, ogledali lutkovno predstavo Nerodna Avguština. Predstavo smo si ogledali na podružnični šoli Črniče. 

Učenci so se ob predstavi nasmejali ter bili priča čarovniji in raznim cirkuškim norčijam. 

 Lutkovna predstava nam je dala idejo za izpeljavo lutkovnih predstav v tretjem razredu. Tako so nam tretješolci pripravili vsak svojo lutkovno predstavo z junaki, kot so Pika Nogavička, Ficko, Anica in Tomaž.

Razstava slik učencev v Supernovi

 V Supernovi  Ajdovščina smo si do 30. maja 2023, lahko ogledali razstavo različnih risb in slik natečaja Evropa v šoli – Vzgoja za mir. Razstavljeni so bili izdelki tudi nekaterih naših učencev. Čestitamo!

Uspešni smo bili tudi na našem šolskem likovnem natečaju. Več o tem si lahko pogledate v samostojnem prispevku.

Šolski vrt

Na šolskem vrtu zelenjava in sadje že pridno rasteta. Učenci na vrtu pomagajo pri zalivanju in urejanju vrta. Za delo so zelo motivirani in z veseljem opazujejo, katere rastline so že pokukale iz zemlje. Učenci se z delom na vrtu naučijo veliko novega. Na vrtu so iz zemlje že pokukali solata (ta je tudi primadona našega projekta “Dobra sorta”), radič, buče, krompir, lubenice, sončnice, peteršilj… Večkrat pa smo se tudi že posladkali z jagodami.

Povezava do našega prispevka na natečaju “Dobra sorta”

Izdelki otrok in mladih v natečaju “Dobra sorta”

Še nekaj o projektih in natečajih, ki nam poleg rednih zanimivosti popestrijo pouk

Ker sodelujemo pri projektu Varno s soncem, smo v tem mesecu v 3. in 4. razredu praznovali dan sonca in se tako spomnili na pozitivne in malo manj pozitivne učinke sonca, na katere moramo biti pozorni zlasti v poletnih mesecih. Ogladali smo si poučne posnetke na to temo. O tem bomo seveda govorili vse do konca letošnjega leta in tudi v času pouka upoštevali načela projekta Varno s soncem.

Sodelujemo tudi v projektu Mladost na burji, ki se v tem času že počasi zaključuje. To je občinski projekt in trenutno z učenci v posebne delovne zvezke vpisujemo vse zanimive dejavnosti, ki smo jih v okviru tega počeli čez celotno šolsko leto. Učenci z veseljem obujajo spomine na vse, kar jim je bilo zanimivo, kar se nam je skupaj zgodilo. Ker smo tudi letos izpopolnili celoten delovni zvezek in naredili veliko dejavnosti na področju prijateljstva, poklicev, zdravja in skupnosti si bodo učenci tudi letos prislužili značke, ki jih vsako leto nestrpno pričakujejo.

Sodelovanje v projektu Naša mala knjižnica je učencem vedno zabavno. V tem mesecu smo v 3. in 4. razredu že prebrali vse skrbno izbrane knjige tega projekta in prav z veseljem rešili veliko nalog, ki jih projekt zada s pomočjo ustvarjalnika. V tem mesecu smo tako izvedli poligon, risali, ustvarili skupino pravljico, ki je nadaljevanje ene izmed zgodb. Naš trenutni načrt pa je, da izdelamo velik dvonadstropni vlak, lutke in scenarij s pomočjo pravljice Tine in Bine na vlaku. To lutkovno predstavo bomo zaigrali mlajšim učencem za zadnji šolski dan in se tako z zelo poglobljenim delom in samostojno napisanim scenarijem še potegovali za nagrado, ki jo razpisuje projekt. Nagradna igra namreč želi, da izdelamo dvonadstropni vlak, vendar učenci s svojimi idejami ponovno presegajo načrte. Učiteljica se že veseli veselega ustvarjanja, motiviranja in vodenja učencev pri tem projektu. Držite pesti, da nam uspe. 

Veliko smo se pogovarjali tudi na temo varnosti v prometu. Veseli smo, da smo sodelovali tudi v projektu z naslovom Varno v prometu. Tako so si namreč učenci iz vsakega posameznega razreda predstavili eno prevozno sredstvo (avto, kolo, skiro in rolerji), ki so ga narisali na list in ob tem upoštevali kako je določen udeleženec v prometu poskrbel za varnost sebe in drugega (po kateri strani ceste se vozi, čelada, odsevniki, varnostni pas, ipd.). Nastale so zelo natančne slike in zanimive ter zelo poučne predstavitve, kar je spremljal zelo poglobljen pogovor – zakaj je določeno cestno prometno pravilo koristno. Pomembno je namreč, da pravila učencem osmislimo. Vsi radi vemo ZAKAJ je določena stvar tako in ne drugače. Pravila smo učencem osmislili. S tem tudi sami upamo, da doprinesemo nekaj k temu, da bodo učenci boljše pomnili varnostna pravila in bili vedno varni udeleženci v prometu.

S tem mesecem se je zaključil tudi mednarodni projekt Mission X- Treniraj kot astronavt. Projekt poteka pod okriljem UK space agency, ESERO – European space education resource office in ESA – European space agency. 

Astronavti morajo imeti veliko veščin, poglobljeno znanje in biti v vrhunski fizični kondiciji. In medtem, ko so za pripravo na polet v vesolje potrebna leta urjenja, se prvi koraki k razvijanju teh ključnih veščin začnejo tukaj na Zemlji, že v mladosti.

V Misiji X: treniraj kot astronavt se učenci naučijo ključnih elementov za ohranjanje kondicije in zdravje v vesolju in na Zemlji. Misija X, ki so jo razvili vesoljski znanstveniki in strokovnjaki za fitnes, ki delajo z astronavti in vesoljskimi agencijami po vsem svetu, uporablja vznemirljivo raziskovanja vesolja, da učence navdihne za učenje o znanosti, prehrani, vadbi in vesolju. Projekt je mogoče izvajati prek učnega načrta, prek dni strnjenega urnika, prek izzivov za domače naloge ali krožkov … ali mešanice. 

Od januarja dalje smo projekt izvajali večinoma med urami podaljšanega bivanja. Učenci so nestrpno čakali te ure, saj so bile prav vse zanimive in zabavne.

Posebne pohvale učencu Anžetu

Pred časom pa smo sodelovali tudi pri literarnem natečaju za najlepše pismo, ki ga organizira Pošta Slovenije. Učenec Anže Lozar (3. razred) je napisal najbolj prepričljivo pismo, ki smo ga s pomočjo komisije na PŠ Vrtovin izbrali izmed vseh napisanih pisem 3. in 4. razreda in posredovali na omenjeni natečaj. Njegovo pismo so prepoznali, kot zelo dobro tudi organizatorji natečaja. V svojem pismu je učenec predstavil zelo zanimive rešitve za varnost v prometu, kar je bila tema pisanja. Pismo bodo organizatorji kmalu objavili tudi na njihovih družbenih omrežjih. Komaj čakamo, da njegovo pismo vidi širša Slovenija, saj je učenec res uspešen pisec. Lani so ta pisma objavili na internetni strani Pošte Slovenija. Spremljajte to tudi sami. Ne bo vam žal, ko boste prebrali njegovo res čudovito zamišljeno in napisano pismo, ki je bilo skoraj brez slovničnih napak.

Anže, ponovno čestitke! 

Oglejte si spodnje slike, ki pričajo o veselju Anžeta in njegovih sošolcev, ki so mu z velikim veseljem čestitali in se skupaj z njim poveselili ob prejetih nagradah. 

Radi pečemo in se sladkamo

Za konec še slike bananinega biskvita, ki je nastal pri krožku. Recept je že na oglasni deski. Splača se ga preizkusiti tudi doma. Učenci so sladico oboževali, o čemer pričajo tudi fotografije. Sladice v petih minutah ni bilo več. 🙂Prav tako se je zgodilo tudi pri pokušini pripravljenega pudinga.

Dostopnost