Mesec maj je čudovit, vse ozeleni, zacveti, postaja topleje. V takih dneh je še človek bolj veder in razigran, še posebej pa se to lepo vidi pri učencih.

Tako smo tudi v šoli postali malo bolj razigrani in dejavnejši tudi na zunanjih površinah. Naš šolski vrt je vedno lepši.

Šolski hišnik, g. Dejan nam je pripravil 4 nove lesene gredice, katere so učenci pobarvali in okrasili z motivi. Na športni dan, 11. 5. 2022 smo jih s pomočjo hišnika postavili na vrt. V gredicah sedaj že rastejo zelišča, rože in jagodičevje. Hišnik pa nam je pripravil tudi hotel za žuželke, ki smo ga napolnili z materialom v katerem bodo žuželke živele. V tem mesecu pa smo uredili tudi pot po vrtu. Dobili smo tlakovce, ki nam jih je podaril stric učenca Nikota. Hvala!

V istem dnevu so nas obiskali tudi učenci in učitelja iz Zavoda Planina. S svojo cirkuško pedagogiko so nam popestrili dan in nas naučili nekaj zelo zanimivih veščin, kot je žongliranje, vrtenje kitajskega krožnika, diabola, trakov, ipd. Dan je učencem ostal v zelo lepem spominu. Hvala učiteljici Jasmini, da nam je organizirala ta prijeten obisk.

V četrtek, 19. 5. 2022 smo praznovali svetovni dan razmišljanja. Z učenci smo razmišljali po metodah g. De Bona. Bilo nam je lepo.

V petek, 20. 5. 2022 smo na svetovni dan čebel obiskali čebelarja Jordana, nonota učenke Neje. Predstavil nam je svoje delo, njegove marljive čebele in razkazal svoj lep panj s čudovitimi panjskimi končnicami.

V torek popoldne, 24. 5. 2022 smo se lahko udeležili slavnostne otvoritve razstave izdelkov in narejenih inovativnih strojev. Projekt v katerem smo sodelovale 4 šole, Razvojna agencija Rod in Zavod Beta (Garaža) nam je pripravil slavnosten program in pogostitev. Udeleženci smo spoznali koristnost programa in celotnega procesa učenja. Na razstavi smo bili udeleženci navdušeni nad našimi uspehi. Ker se učenci iz PŠ Vrtovin zaradi popoldanskih obveznosti niso udeležili razstave, so to storile učiteljice podružnične šole in ravnateljica ga. Mirjam Kalin. Bile smo vesele nad uspehom naših učencev, ki smo ga z veseljem javno predstavile na tem dogodku tudi s pomočjo sodelujočih partnerjev v projektu. Hvala Rodu in Zavodu Beta za tako lepo izkušnjo.

Razstava MyMachine Slovenija, otroški sanjski stroj, od ideje do prototipa. Ajdovščina, Slovenija. 24.05.2022 Foto: © Jure Makovec
Razstava MyMachine Slovenija, otroški sanjski stroj, od ideje do prototipa. Ajdovščina, Slovenija. 24.05.2022 Foto: © Jure Makovec
Razstava MyMachine Slovenija, otroški sanjski stroj, od ideje do prototipa. Ajdovščina, Slovenija. 24.05.2022 Foto: © Jure Makovec
Razstava MyMachine Slovenija, otroški sanjski stroj, od ideje do prototipa. Ajdovščina, Slovenija. 24.05.2022 Foto: © Jure Makovec
Razstava MyMachine Slovenija, otroški sanjski stroj, od ideje do prototipa. Ajdovščina, Slovenija. 24.05.2022 Foto: © Jure Makovec
Razstava MyMachine Slovenija, otroški sanjski stroj, od ideje do prototipa. Ajdovščina, Slovenija. 24.05.2022 Foto: © Jure Makovec

Dne, 26. 5. 2022 je celotna podružnica Vrtovin odšla v Ajdovščino na Razvojno agencijo Rod, kjer smo si z učenci ogledali zgoraj omenjeno razstavo učenčevih likovnih izdelkov iz projekta MyMachine. Učenci so videli njihove ustvarjalne stroje, katere so si sami domislili, zasnovali načrt in jih narisali oziroma naslikali. Stroji so inovativni. Imeli so nalogo narisati stroj, ki še ne obstaja. Tako so otroci narisali stroje, ki ustvarijo sladkarije, hranijo živali v gozdu, pomagajo ostarelim pri gibanju in hranjenju, nastal je tudi potovalni kombi z bazenom, ipd. S pomočjo Razvojne agencije ROD in Zavoda Beta (Garaža) pa so en naš stroj izdelali in ga tudi razstavili. Izdelali so sladoledni stroj, ki tudi deluje. Učenci so stroj še sami poslikali. V Ajdovščini smo si celoten delujoč stroj ogledali in preizkusili njegovo delovanje. Sladoled, ki ga stroj dela je res nekaj posebnega.

V tem dnevu smo obiskali tudi novo ajdovsko tržnico, kjer so učenci videli svoje porisane vrečke. Sodelovali smo namreč v občinskem projektu. Učenci so na vrečke iz blaga narisali svoj motiv. Vrečke so na novi tržnici podarili kupcem. Tako smo s svojo aktivnostjo in ustvarjalnostjo poskrbeli za lepoto trajnostnega izdelka.

Ogledali smo si tudi razstavo v Pilonovi galeriji. Tam smo še na drugačen način spoznali gospoda Stanislava Bačarja o katerem je govorila razstava. Obenem smo spoznali kaj je to galerija in poklic kustosinje s pomočjo katere smo spoznali celotno razstavo ter se seznanili z njenim delom, urnikom in ostalimi posebnostmi.

Med sprehodom po Ajdovščini smo odkrivali posamezne ustanove in se o njih pogovarjali. Videli smo občino, glasbeno šolo, osnovno šolo, srednjo šolo, ljudsko univerzo, star vodnjak ter ostanke starih rimskih utrdb in spoznali pomen ohranjanja le teh.

Pri likovnem pouku smo v času tedna umetnosti med 23. in 29. 5. 2022 kot vedno ustvarjali zanimive stvari. Mlajši učenci so urili svojo fino motoriko in domišljijo ob tem, ko so s pomočjo samih črt in pik narisali psa. Starejši učenci pa so s pomočjo slike morali prikazati kakšna je njihova varna pot v šolo. Nastal je zanimiv, poučen in ustvarjalen plakat. Na to temo so tudi mlajši učenci naredili pravo mesto v katerem morajo pešci in tudi avtomobili paziti, kako se pravilno obnašajo v prometu. Zagotovo so vsi uživali, saj ravno tedaj nastanejo tako pestri in uspešni izdelki.

V tem mesecu smo že drugič letos zbrali cel kontejner starega papirja. Vaščani, učenci, sorodniki učencev, pa tudi učiteljice smo pri tem z veseljem sodelovali. Učenci so bili navdušeni, ko so izvedeli, da bomo pridobljen denar iz zadnjih dveh let porabili za plačilo prevoza, ko se bomo kmalu odpeljali v gledališče v Novo Gorico. Če smo dovolj zbrali, pa mogoče pokrijemo tudi stroške prevoza na zaključno ekskurzijo v Maribor. Držimo pesti!

Dobili pa smo prijetno presenečenje, priznanja in tudi nagrado za zlato priznanje na likovnem natečaju Kraj, tukaj in zdaj (rezultate lahko vidite na internetni strani OŠ Danila Lokarja). Slika nagrajencev je spodaj.

Poleg tega pa smo sodelovali tudi na natečaju Moj smeh. Povabilo na javno razstavo in slike razstavljenih del najdete na: Natečaj Moj smeh (mc-hisamladih.si).

Dobili smo nove igrače, veliko balinčkov. Hvala tatu od Nika.

Kot smo na začetku omenili, mesec maj je zelo topel mesec, zato redno skrbimo za naš šolski vrt ter tudi drevesa okrog igrišča. Vse namreč skrbno zalivamo in negujemo. Ker je v teh vročih dneh zmanjkalo naše deževnice, zalivamo vrt z vodo, ki so nam jo pripeljali gasilci iz Sela. Hvala gasilcem za pomoč!

S pomočjo zelišč iz okolice in tudi šolskega vrta smo z učenci pri krožkih, v veliki večini pa tudi v PB pripravili špinačni frape, jagodni frape, metin in bezgov čaj, metin in bezgov sirup, ipd.

Dostopnost