Zanimivi mesec september smo v Vrtovinu seveda začeli s prvim šolskim dnem. Letos je bil ta dan roza obarvan, saj smo v prvi razred sprejeli tri prvošolke. Ostali vrtovinski učenci so jih toplo sprejeli in jim zapeli. Nato smo skupaj prestopili prag naše letos “šole kužkov”. Podružnica Vrtovin ima namreč letos interni projekt “Pasje življenje”, preko katerega bodo učenci bolje spoznali naše štirinožne prijatelje in njihov pomen za človeka. Kužki bodo del našega šolskega vsakdana. Tako jih je tudi prvi šolski dan v razredu sprejel Bobi, velik kosmatinec, ki jim je pripovedoval zgodbico o prijatelju Timiju in pomenu družinske brezpogojne ljubezni. Prvi šolski dan za prvošolke se je zaključil s sladko tortico in igro na šolskem igrišču. Naj bodo vsi njihovi šolski dnevi tako prijetni.

Novost našega razreda je tudi krasna lesena hiška, ki nudi učencem prostor za igro in veselje, pa tudi občutek varnosti. Vsi smo veseli te pridobitve in jo pridno izkoriščamo…tako notranjost kot streho.

Nekega septemberskega dne pa nam je hišnik Zvone dostavil zabojček zelo raznolikih buč. Iz brošure smo izvedeli, katere buče so to in kje so zrastle. Odločili smo se, da bomo iz njih skuhali marmelado. Učenci so buče pridno olupili in razrezali, nato pa kuhali in miksali. Bučni marmeladi smo dodali še rozine in jo razdelili po kozarčkih. Mmmmmm…kako je dišalo! Učenci so medtem oblikovali tudi etikete in kozarčke nato še okrasili.

marmelada

Prvi in drugi razred so preživeli tudi dan s knjižničarko Irmo. Preko knjižnične vzgoje jim je predstavila potopise in jih s pravljico Moj dežnik je lahko balon, popeljala v svet domišljije. Učenci so nato poleteli kar s svojimi dežniki in opazovali svet od tam zgoraj, ter opisovali, kaj vse so videli. Nato pa so potrpežljivo in natančno vsak svoj dežniček tudi izdelali. Še en ustvarjalen dan je obogatil naš september.

Mesec smo zaključili z naravoslovnim dnem posvečenim zdravju in zdravi prehrani. Prvi dve šolski uri sta bili naši gostji medicinski sestri Tamara in Alenka. Veliko sta nam povedali o zdravi prehrani in pomenu kulture prehranjevanja. Po odmoru pa se nam je pridružil zanimiv gost, gospod Marko Babič. Gospod Marko je kuhar, ki pa se ukvarja tudi z okrasnim rezljanjem zelenjave in sadja. Otrokom je poskušal približati zelenjavo in sadje na drugačen način in jih seveda neverjetno navdušil. Njihovo navdušenje so ponesli učenci še domov in se naslednji dan v šolo vrnili z lepimi izdelki. Hvala gospodu Markotu za zanimivo in navdihujočo predstavitev.

Dostopnost