Šolsko leto 2020/21 se je začelo z vstopom štirih prvošolčkov na našo podružnično šolo v Vrtovinu. Pričakali so jih sošolci drugega, tretjega in četrtega razreda s pesmijo in recitacijo. Vse pa se je vrtelo okoli ptic. Le zakaj? 

Ko so prvošolčki vstopili v svoj novi razred, so na stenah, tablah in vratih videli veliko slik ptic, njihove mizice in stolčki pa so se spremenili v čisto prava pisana gnezdeca. Nato pa so izvedeli, da bodo poslušali tudi pravljico o cesarjevem slavčku, pravljico o svobodi. Prejeli so svoje rutke in mape s ptički, učiteljica pa jim je razkazala razred in jim povedala, da bo letošnje šolsko leto posvečeno pticam, ki živijo okoli nas, v upanju, da bomo poleteli čimviše in svobodno, kot to počnejo ptice.

Z ustvarjanjem in delom nismo čakali. Že naslednji dan smo začeli s tkanjem preprog, ki so namenjene rojstnodnevnim darilom učencev. Nastale so pisane, lepe preproge, ki pa so stkane iz starih majic, to pomeni, da so tudi eko. Nekateri učenci so s posebnim zatiskanjem trakov naredili kar tkane klobuke.

Eko so tudi pridelki z našega vrta in naša marmelada. Nekaj sadja smo imeli že v šoli, nekaj pa so ga na prvi jesenski dan prinesli učenci še od doma. Sadje so očistili in kuhali, učiteljice pa so napolnile kozarčke in dobro zaprle, za ozimnico. Tudi korenček z vrta smo očistili in ga pripravili za ozimnico. Nekaj so ga učenci že zglodali, nekaj pa so ga porabili, da so pripravili okusen in zdrav  sadno-zelenjavni frape. 

Z ustvarjanjem in delom pa nismo ostali samo na lokalni ravni. Z raziskavo vrtovinskih mlinov in njihovega delovanja smo pričeli že v začetku leta 2020 in nadaljevali maja, ko smo se po karanteni vrnili v šole. V raziskavo so bili vključeni vsi učenci, ki so vrtovinsko podružnično šolo obiskovali v šolskem letu 2019/20. Informacije o mlinih, fotografije, stare načrte, so pridobili od svojih prednikov, staršev in starih staršev. O mlinih v Vrtovinu pa nam je veliko povedal tudi gospod Simon Čermelj, ki nam je v juniju predaval in odgovarjal na vprašanja učencev. Veliko zanimivih spominov in informacij smo pridobili tudi iz posnetega pričevanja pokojnega gospoda Antona Lozarja. Prijazno so nam ga posredovali njegovi potomci, Marijan in Matija Lozar iz Vrtovina.

V letošnjem septembru smo pridobljene informacije in druge vire uredili in pripravili za razstavo v okviru dnevov Evropske kulturne dediščine. Temu projektu smo se pridružili drugič. Lani smo na tem dogodku predstavili kamnite terase, letos pa smo našo razstavo poimenovali Malni v Vrtovinu. Na razstavi so si obiskovalci lahko ogledali plakate in zapise o raziskavi, likovne izdelke, makete mlinov in posnetke pričevanj in predstavitev naših učencev. Razstava je bila odprta od 28. 9. do 9. 10. 2020. Imeli smo veliko obiskovalcev, ki so nam v knjigi obiskovalcev pustili zanimive, lepe in pomembne zapise. 

Z razstavo pa se naše raziskovanje še ni končalo. Ob tem dogodku smo natisnili tudi brošuro – knjižico o naših dognanjih. To pa ni dokončna izdaja. Zgodbo o mlinih v Vrtovinu si želimo še poglobiti, dodelati. Zato bomo informacije in različne druge vire zbirale še vse naslednje šolsko leto in šele naslednji september izdali knjižico o Malnih v Vrtovinu. Zato vas prosimo, da če imate kakršnekoli informacije, da nam te posredujete preko naše e-pošte ali tudi osebno.

Dostopnost